VĒLĀS BROKASTIS / NOMETNE GARDĒŽIEM

19-03-2014

 

Kādā vēsā, agrā sestdienas rītā ar savu burvīgo draudzeni Alisi biju nolēmusi noķert mieru pilsētā, tāpēc devāmies uz Āgenskalnu, ciemos pie trīs sirsnīgām dāmām uz mājas restorānu Nometne Gardēžiem ( Nometņu iela 18). Brančs šeit notiek sestdienās un svētdienās no 11:00 līdz 15:00. Cena  – 8.40 eiro lielajiem un 4.20 eiro mazajiem ēdājiem.

Izrādās, brīvdienu brokastu rīts tikai šķita agrs. Patiesībā mēs vienkārši ieradāmies Pārdaugavā stundu agrāk kā ar saimniecēm norunāts. Tomēr jau pirmajā pusstundā secinājām, ka, ja nebūtu atsteigušās tik agri, šī vieta noteikti šķistu citādāka. Sarunas ar Nometnes dāmām piešķīra vietai pilnīgi citu vērtību. Mājīgu siltumu, mieru un sajūtu, ka viss notiek no sirds.


 

Jau sperot pirmos soļus iekšā, interjers un to priekšmetu pilnība lika sajust Nometnē tādu vienkāršu atmosfēru. Mājīgu un jauku. Saimnieces, meita Zanda Kozlovska un mamma Dzintra Auziņa neviļus, kā lielāko savu vērtību uzsvēra Nometnei piemītošo mājas stilu. Bez liekas glances, steriluma un cietības. Dāmas atzīst, ka restorāni Rīgas centrā ir burvīgi, taču tajos esošie baudas mirkļi ir pavisam citādāki. Šeit, Nometnē, cilvēks jūtas brīvi un nepiespiesti vienkāršās atmosfēras un gardās mājas virtuves dēļ.

 

Masīvas ozolkola mēbeles, ko izgatavojis un arī atjaunojos Dzintras brālis, piešķir nedaudz senatnīgu noskaņu. Lielais grāmatu plauks, bagātīgi pilns ar grāmatām, netiek nepamanīts pašā pirmajā ienākšanas brīdī. Kā izrādās, grāmatas ir ne vien savu, draugu un paziņu lolojums, bet arī klientu. Cilvēki nāk un mainās ar tām. Atnes kādu savu, jau sen izlasītu vai dziļākajā stūri atrastu senu grāmatu un apmaina to pret ko citu. Daudzas sīklietiņas restorāna interjerā patiesībā ir bagātas ar vēsturiskām vērtībām un personiskiem stāstiem. Piemēram, senās karotes, kas pirms aptuveni 40 gadiem tikušas dāvinātas Dzintras kāzās, senā maizes giljotīna, šokolādes formītes no kādas ārkārtīgi vecas saldumu fabrikas, mazās stikla pudelītes, kas daļa izraktas zem Nometnes zemes. Siltu noskaņu piešķir ne vien atjaunotā ķieģeļu siena ar senajām Rīgas kartēm pie tās, bet, galvenokārt, siltie cilvēki, kas šeit nometņo.

 

Ja reiz mājas stilā, tad, lai tā arī paliek. Trešā īpašniece, Nometnes šefpavāre Svetlana Vinogradova, rūpējas par to, lai arī brīvdienu vēlo brokastu piedāvājums būtu silts un omulīgs. Parasti iespēja ir izvēlēties starp divām zupiņām, šoreiz – pēc rudens smaržojoša baraviku krēmzupa un klasiskā biešu. Lielākā daļa piedāvājuma sastāv tieši no siltajiem ēdieniem – dārzeņu, vistas sautējums, liellopa rostbifs, cepti kartupelīši, makaroni ar sulīgu malto gaļu un vēl, un vēl. Ilgākām rīta sarunām var paniekoties ar visdažādākajām kanapē maizītēm. Otro piedāvājuma daļu noteikti pārstāv deserti.

 

Man bieži nācies aizdomāties – kāpēc tik daudzos brančos nav kārtīga saldummīļu stūrīša? Kas var būt labāks, kā kūkas un gardumi laiskās brīvdienu brokastīs. Gan musli ar pienu, gan saimnieču īpašumā esošās konditorejas Ciemakukulis ceptie kruasāni ar ābolu ievārījumi, gan medus siera kūka, gan kokosriekstu Panna Cotta …tā es varētu turpināt un turpināt. Svarīgi, ka roka tiek turēta uz pulsa visas dienas garumā – kā daļa ēdāji pastiepušies pēc mazajiem desertu trauciņiem, tā šefpavāre saldumu galdu papildina ar jauniem brīnumiem.

 

Atnākot uz Nometni, tu sajutīsi, kā sirsnīgu gaisotni, tā kārtīgi paēdīsi. Paēdīs gan vīri, gan gaļēdāji, gan veģetārieši. Jāteic, ka branča ēdienu piedāvājums tik tiešām ir mājas stilā un tas īpaši der kā kārtīgas pusdienas. Tomēr jebkurš, kas atnāks, atradīs kaut ko sev tīkamu. Un, galvenais, sajutīs pilsētā, šķiet, to nenotveramo mieru un vienkāršību. Sajūta, ka Āgenskalns ir dzīvs. Kalnciema kvartāls, mājīgas vietiņas, klusas ielas ar burvīgām ēkām un sirsnīgi cilvēki. Tur ir savs skaistums!

FOTO :  Justīne Kalēja

Sagatavoja Justīne Kalēja, stilsbeztabu.lv viesautore

Komentēt



2012 | STILS BEZ TABU