Pagājušās nedēļas beigās publicējām interviju ar Jāņa Rozes grāmatnīcu tīkla reklāmas un sabiedrisko attiecību daļas vadītāju Ilzi Veisbārdi. Jau solījām, ka šī mēneša intervija būs īpaša – īpaša ar to, ka Ilze padalījās ar mums savās receptēs. Ir pēdējais brīdis, lai kaut ko nošpikotu svētku galdam, lūk, idejas!
TRADICIONĀLAIS GROKS
150ml ūdens
40ml apelsīnu liķieris
2 ēdamkarotes grenadīna sīrupa
1 melnas tējas maisiņš
Apelsīns
Kanēļa standziņa
Anīsa zvaigzne
2 krustnagliņas
Augstā glāzē pagatavo stipru tēju, pievieno apelsīna šķēlītes, pielej liķieri un pieber vias garšvielas. Visu lēni izmaisa. Virsējā kārtiņā uzlej grenadīnu.
BURKĀNU KŪKA AR VĪĢĒM
350gr burkāni
200gr žāvētas vīģes
150gr augu eļļa
3 olas
250gr milti
180gr. cukura
2 tējk. Cepamais pulveris
1 tējk. sāls
2 tējk. soda
½ citrona sulas
Es izmantoju sarīvēto burkānu masu, kura palikusi pēc burkānu sulas izspiešanas. Burkānu masai pievieno sagrieztas žāvētas vīģes un augu eļļu. Olas sakuļ ar cukuru. Miltos iemaisa cepamo pulveri un citrona sulā izšķīdinātu sodu. Visu samaisa viendabīgā masā un cep 24cm apaļā formā vai kēksa formā 45minūtes. Atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru.
CŪKAS FILEJA KĀRTAINĀS MĪKLAS APVALKĀ
1 cūkas fileja
250gr kārtainās mīklas
250gr šampinjoni
1 sīpols
Sāls, pipari
Pannā apcep sīpolu, šampinjonus un pievieno sāli un piparus. Pēc tam pannā apcep cūkas fileju. Uzveltnē kārtaino mīklu, kursi pa virsu izlīdzina saceptos šampinjonus un uzliek cūkas fileju. Visu sarullē garā kukulītī, kuram galus aizloka ciet. Virsu pārsmērē ar olu un liek cepeškrāsnī cepties 30min. Var pasniegt gan siltu, gan atdzesētu.
CEPTU DĀRZEŅU SALĀTI AR SVAIGIEM SPINĀTIEM
300gr svaigas mazās spinātu lapiņas
500gr dažādi krāsaini dārzeņi: sīpols, burkāns, paprika, ķirbis, selerija sakne u.c.
50gr valrieksti
Pesto, balzamiko mērce
Dārzeņus olīveļļā apcep uz pannas vai cepeškrāsnī, apslakot ar eļļu. Cep 15min, lai nav mīksti, bet vidēji cieti. Lielā šķīvī kārto spinātu lapiņas, kuram virsū uzliek apceptos dārzeņus. Pārber ar grauzdētiem valriekstiem, pesto un visu nedaudz pārlej ar balzamiko mērci. Ēd kamēr silti.
FOTO: No personiskā arhīva