DESERTS CIEMIŅIEM

22-10-2013

 

Gadalaika tumšajā periodā daudzi dod priekšroku viesībām mājas apstākļos ar garšīgiem ēdieniem, uzkodām un siltiem, kūpošiem dzērieniem. Tik tiešām  – rudens laiks ir ciemiņu laiks. Arī mani draugi sestdienas pēcpusdienā pārsteidza visai nesagatavotu. Bija aši, aši jāizdomā ar ko viņus pacienāt. Iešāvās prātā doma par tradicionālo latviešu desertu – rupjmaizes kārtojumu, ko pagatavot ir gaužām vienkārši un ātri.

 

Nepieciešams :  rupjmaizes rīvmaize (pēc rīvmaizes gan devos uz vietējo maizes ceptuves veikaliņu), saldais krējums un cukurs, ievārījums (brūkleņu vai dzērveņu), svaigas dzērvenes.

Saldo krējumu sakuļ ar cukuru. Deserta trauciņā vai glāzē sāk gatavot kārtojumu. Trauka apakšā liek saldo krējumu. Uzkaisa rīvmaizi. Liek pāris karošu ievārījuma un atkal uzkaisa nedaudz rīvmaizes. Liek putukrējumu un atkārto kārtas. Kārtojumu noslēdz ar saldā krējuma “puķītēm” un odziņām.

 

Pasniegts skaistos stikla traukos vai vienkāršā glāzē, šis deserts labi papildinās galdu, uz kura kūpēs karstas un smaržojošas tējas krūzes vai aromātiska melnā kafija.

Komentēt



2012 | STILS BEZ TABU