MĀJĀS GATAVOTS TOMĀTU KEČUPS

01-10-2013

 

Tomāti, ak, tomātiņi! Dažos dārzos raža jau sen kā cauri, bet daži vēl priecē ar sārtiem, dzelteniem vai zaļiem bumbuļiem. Mums šoreiz otrais variants – virtuvē iekrājusies kaudzīte un galvā rosās domas par to kā tos pielietot. Tomātu maizītes, tomātu zupas un vienkārša piedeva jebkuram ēdienam vairs nav opcija – jātaisa mājas kečups! Recepti aizņēmāmies no mūsu pašu ēdienu blogeres Lindas. Viss pavisam vienkārši!

Nepieciešams : 2 kg gatavu svaigu tomātu, 50 ml olīveļļas,2 palieli sīpoli, 4 lielas ķiploka daivas, 2-3 ēdamk. cukura, (ja ir) 1 ēdamk. Vusteras mērces (Worcestershire sauce), 1 ēdamk. žāvēta bazilika (var izmantot arī svaigu), 2 ēdamk. tomātu pastas, sāls pēc garšas.

 

Pirmais solis ir no tomātiem atdalīt mizu – to visvieglāk izdarīt tomātus blanšējot: katram tomātam augšpusē iegriež krustiņu un tomātu uz 10-30 sekundēm ieliek vārošā ūdenī. Pēc tam uzreiz to iemērc aukstā vai ledusūdenī. Tad nomizo (mizai no tomāta vajadzētu atdalīties bez problēmām!). Ja miza negrib nākt nost, atkārto iemērkšanu vārošajā ūdenī, šoreiz gan tikai uz 10 sekundēm. Tomātus sagriež vairākos gabalos katru, izgriežot serdes.

 

Mazos gabaliņos sagriez sīpolu un sakapā ķiploku. Sīpolu cep uz pannas sakarsētā eļļā (25 ml), kamēr tas caurspīdīgs, tad pieliek ķiploku un žāvēto baziliku un turpina cept vēl minūti. Pievieno sāli un cukuru (sāli tikai nedaudz, jo tā daudzumu vislabāk pielāgot, kad kečups jau gandrīz gatavs!), izmaisa. Liek klāt gabalos sagrieztos tomātus, tomātu pastu un pielej Vusteras mērci. Visu uzvāra, sagaidot pirmo burbuli. Tad samazina uguns stiprumu un uz vidējas/zemas liesmas mērci vāra, kamēr tā vidēji reducējusies uz pusi. Jo ilgāk mērci vārīs, jo biezāka tā kļūs. Beigās pielej atlikušo olīveļļu, izmaisa un vēlreiz ātri uzkarsē. Pilda traukos. Pirms pildīšanas var sablendēt viendabīgāka efekta iegūšanai. Ja kečups paredzēts ilgstošai glabāšanai, traukus sterilizē un hermētiski aizvāko. Glabā ledusskapī.

  FOTO : bleubirdvintage.typepad.com

Komentēt



2012 | STILS BEZ TABU