Rabarberu laikā

30-05-2013

Maija beigas, ceriņi, pirmais pērkons un rabarberi. Kamēr tirgu piepilda Spānijas zemenes un citi svešzemju augļi, mums atliek apciemot vecmāmiņas dārzu un somas tiks piestumtas ar tikko izaugušiem labumiem. Pirmās dilles, lociņi, spināti un tad tie rozā kāti, kurus bērnībā izmantojām kā vēdekļus milzīgo lapu dēļ. Bērnībā neatlika nekas cits, kā nomizot tos un iemērkt cukura traukā, sašķobītām sejām apēst, pa virsu apēdot vēl vienu karoti ar cukuru. Rabarberi kļūst aizvien populārāki ne tikai plātsmaizēm – tos sāk ļoti aktīvi izmantot mājas saldējumiem, vīnam un citiem labumiem. Varbūt ir vērts eksperimentēt arī Tev?

Sliktā ziņa ir tā, ka līdz Jāņiem rabarberus ir jānoēd. Varbūt tas ir mīts, taču man tas ir iegansts tos ēst un ēst, un ēst līdz tie apēsti pa visam.

Zemeņu rabarberu salāti

It kā liekas, ka rabarberi, vīģes un zemenes ir desertu sastāvdaļas, bet patiesībā šī trīsvienība  iederas jebkurā ēdienreizē. Salikums, iespējams, ir neierasts, taču garšo fantastiski. Savukārt spināti ir tīrais dzīvības eliksīrs – pilns ar mums nepieciešamiem vitamīniem un vielām. Ne jau velti multenītē varonis Papaijs apēdot spinātu bundžu ieguva lielus muskuļus un varēja pieveikt pretiniekus. Tātad, mums neatliek nekas cits kā stumt tos vēderā cik tik lien.

Sastāvdaļas:

1/2kg zemenes

6-8 vīģes (svaigas)

1 rabarbers

200g svaigi spināti

2 ēd.kar. balzamico etiķis

4 ēd.kar. cukurs

kārtīga šķipsna svaigi malti pipari

šķipsna sāls

sauja mandeļu milti vai skaidiņas

Sagatavo lielu salātu bļodu. Spinātus liek bļodā. Vīģes un zemenes sagriež nelielos gabalos un pievieno spinātiem.

Lai pagatavotu mērci, rabarberu notīra un sagriež nelielos gabaliņos. Liek katlinā un pievieno cukuru, sāli, piparus un balzāmetiķi. Uz nelielas uguns vāra līdz rabarberu gabaliņi kļuvuši mīksti (max 5 min). Pēc tam katliņa saturu sablenderē.

Kamēr mērce nedaudz atdziest, pannu sakarsē ļoti karstu un apgrauzdē mandeļu skaidiņas līdz tās ieguvušas zeltainu nokrāsu.

Gan mandeles, gan mērci pievieno salātiem un nedaudz apmaisa.

Šie ir lieliski salāti dārza ballītēm. Svaigi, viegli un ātri pagatavojami. Turklāt izskatās satriecoši.

 

Rabarberu granita – atsvaidzinājums karstajā vasaras tveicē

Granita ir sasaldēts deserts, kas pēc izskata atgādina sasmalcinātu ledu. Tā galvenā sastāvdaļa ir cukurs, ūdens un augļi. Granita ir ļoti vienkārši pagatavojama un uz galda izskatās satriecoši.

Sastāvdaļas:

500 ml ūdens

200g cukurs

4 rabarberi

sauja zemenes

2cm ingvers

1 citrons

Ūdeni vāra kopā ar cukuru, ingveru, citrona sulu un rīvētu citrona mizas virskārtu. Pievieno rabarberus un vāra 5-7 min, līdz tie kļuvuši mīksti.  Pievieno zemenes un vāra vēl 3 min. Novārījumu sablenderē un iespiež cauri sietam. Izsijāto masu lej plakanā, aukstumu izturošā traukā un liek saldētavā.

Ik pa 30 min ar dakšiņu to apmaisa. Trauka malās izveidojušos kristālus savāc un aizbīda trauka centrā. Šādu darbību veic apmēram 6 reizes. Kad trauka saturs ir pilnībā sasalis daudzos ledus kristālos, granita ir gatava.

Granitu var izmantot ledus vietā arī aukstajiem kokteiļiem. Tā dos iespaidīgu krāsu un atsvaidzinājumu tavam dzērienam.

FOTO: Mārcis Gaujenietis; quickcrop.co.uk

Sagatavoja Anna Birmane, stilsbeztabu.lv viesautore

Komentēt



2012 | STILS BEZ TABU