LABI ĒDUŠI LĪGO VAKARĀ! II

21-06-2012

Turpinam ar bloga “UWA GATAVO” ierosinājumiem. Šoreiz no uzkodām pārceļamies uz sieriem. Gan tradicionālo Jāņu sieru, gan siera bumbiņām -  dažādība (Uwas ieteiktās uzkodasmeklē šeit)

1. JĀŅU SIERS

“Kad agrāk vasarās dzīvojos pa laukiem, vecmamma taisīja sieru – tādu milzīgu rituli, spilgti dzeltenu un ķimeņainu. Bērni drīkstēja paknakstīties ar pavisam svaigu, siltu un ķepīgu sieru. Tas bija garšīgs, bet vispār man Jāņu sieri nekad tā īpaši nav garšojuši. Bet jāpamēģina pašai uztaisīt. Varbūt iegaršosies. “

Nepieciešams :

  • divi litri piena
  • 400 grami biezpiena
  • ola un olas dzeltenums
  • dažas ēdamkarotes sviesta
  • ēdamkarote ķimeņu
  • drusku sāls

“Atradu savā mīļajā pavārgrāmatā recepti, kur autore saka, ka no veikala piena nekas labs nesanāks – laimīgās sievietes, kam ir govs vai pietikšana svaigam pienam. Man, protams, radās spīts un vēlme pamēģināt uztaisīt sieru no visparastākā veikala piena. Un nevis ar 3.8% tauku saturu, bet 2%. Biezpienu gan paņēmu 9%“. Pienu karsē līdz vārīšanās temperatūrai. Izmeklējos internetu, ko tas nozīmē. Vikipēdija saka, ka tā ir temperatūra, pie kuras viela no šķidrā agregātstāvokļa pāriet gāzveida stāvoklī vai kondensējas. Viršanas temperatūra ir temperatūra, pie kuras tvaika spiediens virs šķidruma kļūst vienāds ar apkārtējās atmosfēras spiedienu. Khem, lai nu tā būtu. Sagaidīsim, kad piens ir karsts un vēl neburbuļo.

Tikmēr caur metāla sietiņu izberž biezpienu.Kad piens sakarsis tā, ka šķiet, ka būs jau labi, pieber biezpienu un ik pa laikam apmaisa. Jāsagaida brīdis, kad piens zaudē savu krāsu un kļūst zaļgans. Tad katla saturu lej sietā, notecina un liek atpakaļ katlā, kas joprojām atrodas uz plīts. Pievieno sakultu olu un olas dzeltenumu, sāli, ķimenes un kādu gabaliņu sviesta. Visu maisa, kamēr līp kopā. Kā redzams, vārot pienu, tas pieķēra pie katliņa dibena. Nu, neko darīt – cerams, ka garšu tas dikti neietekmēja.

“Receptē teikts, ka ik pa laikam jānolej liekais šķidrums – man tāda nebija. Gan jau no tirgus piena tāds būtu. Kad šķiet, ka siera masa ir pietiekami stingra, to liek vairākās kārtās pārlocītā marlē, iesien sieru tajā un liek zem sloga. Es siera pikuci ieliku starp diviem virtuves dēlīšiem un pa virsu uzliku akmeni. Sieram ieņemot savu formu, akmeni droši var likt malā, un gaidīt brīdi, kad nogaršot”

“No visa šī man sanāca tāds 500 gramu siera gabaliņš un liels prieks, ka šis nu beidzot ir izdarīts.”

 

 

2. SIERS BUMBIŅĀS

“Šajā gadījumā izmantoju to sieru, kas veikalos nopērkams kantainās paciņās – svaigs, trekns, mīksts siers, kas nogatavināts sālījumā, tauku saturs sausnā ap 40%.

 

Nepieciešams

  • 500 grami svaigā, mīkstā siera tetrapakas iepakojumā
  • karijs
  • paprikas pulveris
  • sezama sēklas
  • ķimenes

“Sieru sagriež nelielos gabaliņos. Šķīvītī ieber sezama sēkliņas un apviļā siera bumbiņu.Un tā apviļā vienu bumbiņu pēc otras.To pašu dara ar citām garšvielām – kas nu labāk garšo. Mana favorīte – siera bumbiņa paprikas pulvera kažociņā ar drusciņu čili. Tas, cik daudz bumbiņu sanāks, atkarīgs no sagriezto siera gabaliņu lieluma. Man bija kādas 30. “

FOTO :  actuale.net

Komentēt

Komentēt



2012 | STILS BEZ TABU